Vakantie op Terschelling

U viert uw vakantie op het mooie Waddeneiland Terschelling? Net als de andere eilanden kent Terschelling een eigen en rijke historie. Het eiland is in de middeleeuwen ontstaan toen een zandbank met de naam De Schelling samen ging met het oostelijker gelegen eiland Wexalia. De oudste woningresten dateren uit het jaar 850 toen een klein kerkje werd gebouwd op de heuvel bij Striep. De gemeente Terschelling telt in totaal twaalf officiële woonplaatsen, de hoofdplaats is West Terschelling waar ook de oudste vuurtoren van Nederland ‘de Brandaris’ staat. Tot de dag van vandaag is de Brandaris nog een belangrijke bemande kustwacht post.

Terschelling kent maar liefst drie eilander dialecten, Westers, Aasters en Midslands of ook Meslonzers genoemd. Terschelling bestaat uit maar liefst 80% natuurlijk duinlandschap en kwelders. Bijzonder om te noemen is de rijke cranberry cultuur op het eiland. Deze oorspronkelijk uit Amerike afkomstige plant is op het eiland beland nadat er in 1845 een vat van deze zure vruchten aanspoelde. Omdat de eilander en vinder Pieter Sipkes Cupido het nut van de zure bes niet inzag werd de inhoud van het vat achtergelaten in een duinvallei.  Op Terschelling wordt de cranberry nog Pieter Sipkesheide genoemd.

Kenmerkend aan het eiland is de door de natuurgevormde baai waaraan het dorp West Terschelling is gelegen. Dit is eveneens de aanleg plaats van de veerdienst en de grote jachthaven van het eiland. West  Terschelling was een betekenisvolle haven voor de Zeevaart en is tegenwoordig nog altijd het maritieme hart van het eiland. In het dorp vind je het Maritiem Instituut Willem Barentsz. Willem Barentsz was een Nederlandse zeevaarder en ontdekkingsreiziger en geboren Terschellinger uit het dorpje Formerum. Hoewel de bedrijvigheid in de haven meer een toeristische inslag heeft mag wel gesteld worden dat West garant staat voor gezelligheid en genieten van de uitzichten over het wad.

Dat de historie van het eiland haast wel roemrucht te noemen is staat wellicht ook garant voor de bruisende beleving die het eiland anno nu te bieden heeft. Het bekendste straten en theaterfestival is natuurlijk Oerol maar laat u ook verrassen door tal van andere bezienswaardigheden en activiteiten die het eiland u te bieden heeft.  Highlights zijn onder andere het museum het Behouden Huys, waar de speciale aandacht uitgaat naar de barre overwintering op Nova Zembla van de eilander ontdekkingsreiziger Willem Barentsz maat ook de demonstraties en workshops van lokale ambachten is zeker de moeite waard.

Voor de actieve toerist is er op Terschelling heel veel te zien en te doen. Misschien eigenlijk wel te veel om op te noemen. Bij uitstek is het eiland geschikt voor lange (strand)wandelingen en fietstochten waarbij de inwendige mens gelaafd en gespijsd kan worden bij diverse horeca gelegenheden. Maar ook aan kunst, cultuur, sport en ontspanning is allerminst gebrek, ook voor gezinnen met kinderen is er veel vertier op het eiland.

Bent u benieuwd wat Terschelling u meer te bieden heeft raadpleegt u dan de website van VVV.

Terschelling een kleurrijk Waddeneiland met een rijke historie!