Vakantie op Texel

U viert uw vakantie op Texel? Texel is het grootste en meest westelijk gelegen Nederlandse Waddeneiland. Uit archeologische studies mag aangenomen worden dat eerste bewoning van Texel al plaats vond vanaf c.a. 8000 voor Christus. De naam van het eiland wordt doorgaans uitgesproken als Tessel, de bewoners heten Tesselaars.

Texelse Landschappen:

Het landschap op Texel is rijk en divers. Texel heeft behalve polders, brede zandstranden, duinen en graslanden ook heide, bos en kwelders. Rond Den Hoorn in het zuiden bloeien in mei grote bollenvelden. Nationaal Park Duinen van Texel beheert de zuidpunt van Texel, het gebied De Duinen tussen Den Hoorn en De Koog, De Dennen, De Slufter en De Muy.

Tussen Oudeschild en Den Burg ligt de Hoge Berg. Het is een lage stuwwal ontstaan in de op een na laatste ijstijd. Het hoogste punt ligt op 15 meter boven NAP. Ondanks de bescheiden hoogte kan men van hier af het hele eiland overzien. Rond de percelen liggen zogenaamde tuunwallen. Deze tuunwallen vormen samen met de glooiingen van het gebied een door velen gewaardeerd landschap. Het gebied is dan ook een landschapsreservaat.

Vogels op Texel

Texel is geliefd bij vogelliefhebbers. Op sommige dagen kan een ervaren vogelaar wel honderd verschillende soorten spotten. Er broeden in het voorjaar vooral in de duingebieden ongeveer 80 verschillende vogelsoorten, maar in totaal zijn zo’n 300 soorten op Texel waargenomen. De Muy, een duingebied tussen De Koog en De Slufter is een beschermd gebied; het is de broedplaats van de oudste lepelaarkolonie van Nederland. Andere opvallende vogelsoorten op Texel zijn de dwergstern en de velduil.

Texel & schapen

In de 16e eeuw en in de 17e eeuw was de Texelse schapenkaas door z’n bijzondere smaak  (wereld)bekend. Naast de normale witte kaas, werd er namelijk ook een bijzondere groene kaas gemaakt. Deze kaas was groen gekleurd door een procedé waarbij schapenkeutels in een neteldoek werden gekookt, om vervolgens het groene sap daarvan in de melk te laten lopen.  Tegenwoordig staat Texel voornamelijk bekend om de Texelse dekbedden en de kenmerkende schapenboet, een karakteristieke Texelse schuur met een afgeplatte gevel aan de luwe kant die men veelvuldig in het Texelse landschap aantreft.

Naast genieten van het gevarieerde natuurschoon valt er veel te zien en te doen op Texel.  Zo biedt Texel het Luchtvaart & Oorlogsmuseum een Cultuurhistorisch Museum en een Oudheidskamer. Voor de liefhebbers van meer maritieme belevingen zijn bezoeken aan Ecomare,  het Martiem- en Juttersmuseum, de overblijfselen van middeleeuwse en napoleontische forten bij Oudeschild en de voor publiek opengestelde Vuurtoren Eierland echte aanraders. Bent u meer van actieve, sportieve, gezellige en culinaire uitjes dan bieden de evenementen op Texel volop vertier. Denk bijvoorbeeld aan de Ronde om Texel werelds grootste catamaran zeilwedstrijd, het gratis popfestival Sommeltjespop, Hardloopwedstrijd Halve Marathon van Texel, Texel Culinair en de Texel Airshow.

Twijfelt u nog over uw bestemming? Kom  en vier het Texelse leven!