Vakantie op Schiermonnikoog

U viert uw vakantie op het mooie Waddeneiland Schiermonnikoog? Het eiland Schiermonnikoog is in 1989 uitgeroepen tot nationaal park. Schiermonnikoog is het enigste Friese Waddeneiland met deze bijzondere status. Het behoeft wellicht geen verdere uitleg dat autoluwe eiland Schiermonnikoog een fantastische gevarieerde natuur biedt. Je treft er dan ook een goed onderhouden netwerk van goed onderhouden fiets en wandelpaden aan. Nationaal park Schiermonnikoog is een open park waardoor de natuur optimaal genoten kan worden en er veel te ontdekken valt.

Het gelijknamige dorp Schiermonnikoog is de enige plaats in de gemeente en leent zijn naam aan de oorspronkelijke bewoners van het eiland de cisterciënzer monniken. De monniken droegen grijze (schiere) pijen, oog is etymologisch hetzelfde als ei in eiland. Plaatselijk wordt het dorp ook Aisterbun (Oosterburen) genoemd een naam die verwijst naar de oorsprong van het dorp in 1719 omdat het oorspronkelijke dorp Westerburen langzaam door de Zee werd verzwolgen. Het dorp Schiermonnikoog mag zich het meest noordelijkste dorp van Nederland noemen.

Schiermonnikoog wordt veelal het eiland van de rustzoekers genoemd. Toch is het een populaire toeristische bestemming en biedt Schiermonnikoog tal van bezienswaardigheden. Denkt u daarbij aan de Walviskaken op Willemshof de bakens op de kapen Willemsduin en de Kobbeduinen of de voor bezoek opengestelde bunkers Schlei en Wasserman daterend uit de tweede wereldoorlog. Bijzonder zijn ook de twee vuurtorens gebouwd in 1853. De Noordertoren en de Zuidertoren dienen ter navigatie van het Scheepvaartverkeer.  De Noordertoren is nog steeds een bemande post, de witte toren (zuidertoren) doofde zijn licht reeds in 1909.

Voor de meer avontuurlijk ingestelde toerist biedt Schiermonnikoog tal van leuke uitstapjes. Denk daarbij aan leuke boottochten over het wad of een bezoek aan buureiland Ameland, de lokale musea, leuke educatieve excursies of creatieve activiteiten.  Bent u meer het type van de actieve en sportieve vakanties dan komt u op Schiermonnikoog ook zeker aan uw trekken met tal van buitensport mogelijkheden zoals powerkiten, strandzeilen, surfen, kanovaren en noem maar op.  Voor ontspanning en een culinaire beleving verwelkomt de plaatselijke horeca u graag in één van de vele karakteristieke restaurants en paviljoens.

Bent u benieuwd wat Schiermonnikoog u meer te bieden heeft raadpleegt u dan de website van VVV.

Kom en geniet van de rijke natuur en cultuur op het mooie Schiermonnikoog.