Vakantie op Vlieland

U viert uw vakantie op het mooie Waddeneiland Vlieland?  Vlieland heeft één dorp genaamd Oost-Vlieland een tweede dorp West-Vlieland is na verschillende pogingen van wederopbouw uiteindelijk in 1736 in zee is verdwenen. Op de Vuurboetsduin of ook wel de Vuurduin genoemd staat de vuurtoren van Vlieland. Kenmerkend is dat de vuurtoren slechts 9,5 meter hoog is maar door de hoge ligging op de duin schijnt de vuurtoren 51 meter boven zeespiegel. Het westen van het eiland wordt gevormd door het bekende en uitgestrekte natuurgebied de Vliehors.

Naast Terschelling kent ook Vlieland zijn eigen bekende Nederlander met een groot maritiem verleden. De ontdekkingsreiziger Willem de Vlaming was een geboren Oost-Vlielander die in opdracht van de VOC de westkust van Australië in kaart bracht. Het eiland speelde in de gouden eeuw een belangrijke rol in de zeevaart, koopvaardij en oorlogsschepen op doortocht naar alle windstreken lagen voor anker op de rede van Vlieland. Herinneringen aan deze luisterrijke tijd vind u bijvoorbeeld terug bij het tegenwoordige Hotel en Restaurant Posthuys Vlieland. De Vlielandse postiljon gevestigd op deze precieze locatie was vanaf 1677 tot 1927 een belangrijke schakel in de postroute Amsterdam – Vlieland.

Net als het eiland Terschelling wordt de haven gevormd door een natuurlijke baai bij het dorp Oost-Vlieland. Vandaag de dag zult u hier voornamelijk de schepen van de veerdienst en de jachten watersporters zien aanmeren. De unieke ligging van het dorpje Oost-Vlieland dicht aan de Waddenzee staat garant voor prachtige vergezichten en een gezellige ambiance. Vlieland is voor toeristen niet toegankelijk met gemotoriseerd vervoer.

Vlieland wordt ook wel het eiland van rust en ruimte genoemd. Voor wie denkt dat er niets te beleven valt, niets is minder waar! Denkt u bijvoorbeeld aan het bijzondere popfestival ‘In to the Great Wide Open’ een oergezellig festival wat zich buiten in de natuur afspeelt en jaar op jaar volledig is uitverkocht! Hoewel Vlieland net als het eiland Schiermonnikoog een klein eiland betreft zijn de keur aan belevingen die het eiland biedt groots.

Het eiland leent zich uitermate voor de sportieve en actieve toerist. Vanaf Vlieland kun je ‘eilandhoppen’ naar buureilanden Texel en Terschelling, genieten van een rondvaart of beleef het Jutten en ga op stap met een echte strandjutter. Ga je liever lekker sporten in de buitenlucht? Het eiland is ideaal voor hardlopers of om lekker te mountainbiken. Wil je eens iets anders; door eilander ondernemers worden er tal van buitenactiviteiten en sporten georganiseerd.

Bent u benieuwd wat Vlieland u meer te bieden heeft raadpleegt u dan de website van VVV.

Voordat wij de culinaire beleving van die plaatselijke horeca op Vlieland biedt nog vergeten, sluiten ik af met de oneliner ‘kom smullen van Vlieland’!